Dopady ukrajinské krize na ruskou ekonomiku - Šimíková, Barbora; Bolotov, Ilya; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato diplomová práce si klade za cíl poskytnout souhrnný náhled na ekonomiku Ruské federace a zhodnotit její současný stav v kontextu probíhající ukrajinské krize, která začala v roce 2014. Během tohoto období se totiž výrazně změnila situace na ropném trhu a zároveň byly na Rusko uvaleny ekonomické sankce za jeho zapojení do ukrajinské krize. Současně s tím uplatnila RF odvetné sankce vůči těmto zemím. Co je příčinou současné ruské ekonomické krize se bude práce snažit odhalit ve třech kapitolách. První kapitola se věnuje ukrajinské krizi a roli Ruska v tomto konfliktu. Druhá kapitola analyzuje ruskou ekonomiku, její charakteristiky a výkonnost. Poslední kapitola zkoumá dopady sankčního režimu, poklesu cen ropy a s tím související nedostatečné diverzifikace a závislosti na exportu surovin v kontextu monetární a fiskální politiky a také jejich vliv na vybrané sektory ekonomiky a zahraniční obchod.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses