Management odtokových poměrů v povodí řeky Svratky nad Vírskou přehradou - Kala, David (2017)
Tato práce se zabývá managementem odtokových poměrů v povodí řeky Svratky nad Vírskou přehradou. Základ práce tvoří zjištění stavu oblasti řeky Svratky nad vodní nádrží Vír a jejích pramenišť, definování problémů a výběr ohrožených území ve sledovaném povodí. V rámci práce bude zjišťován postoj obcí s rozšířenou pů-sobností a zástupce státního podniku Povodí Moravy k problematice odtokových poměrů v krajině a pozemkovým úpravám. Současný problém povodí je dán aktuál-ním stavem krajiny. Splachy, snížená schopnost krajiny udržet vodu, eroze půdy, ze-mědělská činnost způsobují znečištění toků. Stabilně nejhorší situace je zaznamenává-na na přítoku Svratky Bílý potok pod Poličkou. Na tomto konkrétním toku je navrže-no území k prioritnímu zahájení pozemkových úprav.