Přínos Českého dědictví UNESCO pro rozvoj cestovního ruchu - Zímová, Barbora (2017)
Diplomová práce pojednává o sdružení České dědictví UNESCO a jeho významu pro rozvoj cestovního ruchu. Cílem práce je zjistit přínos sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v místech UNESCO památek. Toho je dosaženo jak porovnáním návštěvnosti jednotlivých míst, tak hlavně získáním názorů od členů sdružení na to, zda v něm vidí přínos. V úvodní části práce je popsána vůbec samotná organizace UNESCO, na ní navazují informace o českých památkách zapsaných na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Práce obsahuje i podrobné informace o sdružení České dědictví UNESCO a hlavní východiska - průzkum mezi členy a porovnání návštěvnosti. Práce potvrdila hypotézu, že sdružení je velice přínosné.