Ekonomické hodnocení chirurgického zákroku v porovnání s farmakologickou léčbou u pacientů s diagnózou gonartróza - Hájková, Kateřina (2017)
Cílem této diplomové práce je aplikace zásad ekonomického hodnocení, kvantifikovat náklady a efekty dvou rozdílných postupů při léčbě gonartrózy z perspektivy zdravotní pojišťovny a pacienta, zhodnotit jejich poměr z hlediska efektivity a užitečnosti a vyslovit závěry o výhodnější variantě. Posuzovanými alternativami je injekce kyseliny hyaluronové a provedení totální endoprotézy. Efekty pro analýzu nákladové efektivnosti jsou měřeny pomocí skóre WOMAC indexu. Efekty pro analýzu nákladové užitečnosti jsou měřené pomocí HUI2. Výzkum zahrnuje dva oddíly: (1) analýzu kazuistiky dvou pacientů a (2) analýzu klinických studií a celorepublikových dat zdravotní pojišťovny. Zejména kvůli krátkosti sledovaného období se v závěru jeví farmakoterapie jako výhodnější alternativa.