Vzdelávací systém Číny a jeho dopad na konkurencieschopnosť krajiny - Pacalová, Michaela (2017)
Práca sa venuje téme vzdelávacieho systému v Číne. Cieľom práce je na základe jeho analýzy zhodnotiť dopad vyššieho vzdelania na konkurencieschopnosť a overiť hypotézu, že investovanie do ľudského kapitálu je kľúčovým faktorom k zvýšeniu konkurencieschopnosti Číny.Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť vymedzuje základné definície konkurencieschopnosti a indexy, ktorými sa konkurencieschopnosť meria. Zároveň charakterizuje konkrétne piliere daných indexov. V praktickej časti práca hodnotí vzdelávací systém, jeho históriu, základnú štruktúru a najmä problémy, ktoré sú v oblasti vzdelania v Číne prítomné. Druhá časť práce je venovaná dopadu vyššieho vzdelania na konkurencieschopnosť Číny. Využitím známych indexov konkurencieschopnosti práca vyhodnocuje kritérium zamerané práve na vyššie vzdelanie. Súčasťou kapitoly sú opatrenia a reformy, ktoré čínska vláda realizuje s cieľom odstrániť problémy, s ktorými je vzdelávací systém spojený a prispieť tak k zvýšeniu celkovej konkurencieschopnosti v krajine.