Statistika a její využití (zneužití) při tvorbě informací - Baumann, Martin; Bartošová, Jitka; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Veřejné mínění je utvářeno v několika vzájemně provázaných fázích. Na počátku však vždy stojí specifická informace nebo událost, které je daný člen společnosti nebo část populace vystavena. Neustále se zvyšující možnosti získávání, zpracování a analyzování dat dávají prostor k vytváření informací o různých oblastech lidské činnosti. Tyto informace hrají v procesu tvorby veřejného mínění významnou roli. K účelům analýzy dat jsou nejčastěji využívány různé prvky statistiky. Diplomová práce se zabývá možnostmi využití statistiky při tvorbě a předávání informací. Teo-retická část práce se zabývá poznatky z oblasti veřejného mínění a statistiky. V rámci praktické části práce jsou představeny nejčastější postupy, které jsou vyu-žívány k záměrné či nevědomé manipulaci s veřejným míněním. Ústředním prvkem praktické části práce je sestavení dotazníkového šetření a analýza z něho pocházejí-cích dat. Kardinální výzkumnou hypotézou diplomové práce je zjištění, zda ovlivňu-je znalost statistických pojmů schopnost respondenta interpretovat informační sdělení.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: veřejné mínění; média; statistická šetření; zneužití; management [obor dipl. práce]; zneužití statistiky; diplomové práce; public opinion; media; statistical inquiries; master's theses