Finanční podpora sportu na municipální úrovni : Analýza pravidel a geneze jejich tvorby - Beránek, Jiří (2017)
Diplomová práce Finanční podpora sportu na municipální úrovni: Analýza pravidel a geneze jejich tvorby se zabývá koncepcí podpory sportu v České republice, jeho financováním a finanční podporou na municipální úrovni. Cílem této práce bylo na základě získaných poznatků provést analýzu financování sportu ve třech městech kraje Vysočina, a to v Třebíči, v Jihlavě a v Náměšti nad Oslavou a zjistit, zda existují pravidla pro rozdělení finančních prostředků plynoucích z městských rozpočtů na podporu sportu. Analýzou dokumentů jednotlivých měst a rozhovory s jejich zástupci bylo zjištěno, kolik procent z rozpočtu města plyne na podporu sportu. Pravidla pro jejich rozdělení jsou individuální v návaznosti na sport v konkrétním městě. Dílčí analýzy práce mohou sloužit např. jednotlivým městům jako podklad k dalším sportovním strategiím v návaznosti na zákon o podpoře sportu č. 115/2001 Sb.