Reálná konvergence ekonomik a její narušení hospodářskou krizí - Janeček, Michal (2017)
Bakalářská práce zkoumá vliv hospodářské krize na reálnou konvergenci České republiky a dalších států Visegrádské čtyřky ke státům Evropské unie. Ke zjištění, zda dochází k reálné konvergenci, byly použity metody beta a sigma konvergence. Pro tyto účely byly vytvořeny tři modely, a to všechny státy EU bez vyloučeného Irska a Lucemburska z důvodu jejich extrémních hodnot (EU-26), ČR a původní státy Evropské unie (EU-13) a země Visegrádské skupiny (V4) a EU-13, z nichž každý byl dále rozdělen na předkrizové a pokrizové období. V období před krizí se podařilo prokázat beta-konvergenci u skupiny států EU-26, V4 s EU-13 a sigma-konvergenci u skupiny EU-26. Ve všech ostatních případech byl výsledek analýzy nejednoznačný. Po krizi byl výsledek analýz ve všech skupinách nejednoznačný.