Management krajiny části povodí řeky Bečvy - Klvaňová, Markéta (2017)
Cílem práce bylo zhodnotit krajinu části povodí řeky Bečvy a zjistit potíže s odtoko-vými poměry z důvodu přetrvávajících problémů s povodněmi a obdobími sucha. Na základě získaných poznatků o krajině a působení lidské činnosti byly vytipovány nejohroženější části území, na které by se měly přednostně zaměřit revitalizační aktivity. Nástrojem pro revitalizaci krajiny jsou komplexní pozemkové úpravy (dále KoPÚ). V práci byly zjištěny nedostatky při jejich realizaci, proto byly navrženy možné změny postupů realizačního procesu KoPÚ. Navržené postupy zahrnují spolupráci s krajinnými a vodohospodářskými odborníky, kteří jsou schopni krajinné problémy vytyčit, navrhnout účinná opatření a poskytnout konzultace vedení jednotlivých obcí. Dále byly navrženy komunitně vedené procesy, jenž přispějí ke kladnému přístupu veřejnosti k revitalizaci a celkové osvětě o environmentální problematice. Navržené postupy realizace KoPÚ zahrnující i nápravu krajiny (včetně zlepšení krajinného rázu) by měly přispět ke stabilizaci vodního režimu a ke snížení negativních dopadů klimatických změn.