Zhodnocení implementace systému hodnocení a odměňování - Poskočil, Ondřej; Král, Pavel; Smejkalová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Práce se skládá ze dvou cílů. Prvním cílem práce je zhodnotit nový systém odměňování a stávající systém hodnocení ve firmě NVison ve Voticích. Druhým cílem práce je zjistit, jak systémy hodnotí samotní zaměstnanci firmy. První cíl jsem hodnotil na základě rozhovorů s pracovníky, kteří systém zavádí a s pracovníky, kteří ve firmě pracují. Druhý cíl jsem hodnotil na základě dotazníků, které jsem roznesl zaměstnancům, kteří mi jej vyplnili a dotazníky jsem následně vyhodnotil. Zjistil jsem, že zavádění nového systému odměňování se příliš neodchyluje od toho, jak by se zavádět měl, ale našel jsem věci, které bych firmě doporučil provést. Zatímco systém hodnocení není ve firmě dob-ře nastaven a doporučil jsem opatření, které by jej mohlo vylepšit. Z dotazníků vyplynu-lo, že hodnocení ve firmě není dobře nastaveno a odměňování je ve fázi realizace.
Vedoucí práce: Pavel Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: personální management; hodnocení pracovníků; odměňování; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; personnel management; rating of employees; compensation; bachelor's theses