Management krajiny povodí řeky Skalice - Reiniš, Daniel; Syrovátka, Oldřich; Kratochvíl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a vyhodnotit stav krajiny v modelové části povodí řeky Skalice a zjistit případné negativní vlivy intenzivního zemědělství na vybranou obec Smetano-va Lhota. Na modelovém území byla zjištěna nevhodně zavedená meliorace a vysoký odnos půdy a živin z polí. Průzkum, který proběhl v obci Smetanova Lhota, potvrdil, že intenzivní zemědělství skutečně negativně ovlivňuje obyvatele obce. Zjištěné poznatky jsou použity pro doporučení, jak přistupovat k revitalizaci krajiny v modelovém území na základě KoPÚ. Pří-stupy k revitalizaci krajiny se dají aplikovat v obdobných podobách na celém povodí řeky Skalice. Revitalizací krajiny by mělo dojít k zeslabení eutrofizace Orlické přehrady a navrácení jejího původního rázu.
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: zemědělská krajina; meliorace; revitalizace krajiny; kvantitativní výzkum; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; agricultural landscape; soil amelioration; landscape revitalization; quantitative research; bachelor's theses