Analýza výhod a nevýhod přijetí eura - Fábera, Luboš; Bartošová, Jitka; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Hlavním záměrem diplomové práce je identifikovat výhody a nevýhody přijetí eura jako společné měny. Analýza je zaměřena na rozdíl vývoje jednotlivých ekonomických ukazatelů před a po vstupu států do eurozóny, ale také na Evropskou unii jako celek. Použité ekonomické ukazatele jsou v podobě hrubého domácího produktu, úrovně inflace, úrovně přímých zahraničních investic, úrovně dlouhodobé úrokové míry a zahraničního obchodu. Pro analýzu je použita celá řada statistických metod zpracovaných v nástrojích Microsoft Excel a SAS Enterprise Guide. Výsledky analýz přináší potřebné znalosti pro naplnění záměru diplomové práce a mohou posloužit jako odpověď na nejčastější teoretické argumenty pro přijetí nebo proti přijetí eura.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: měnové unie; ekonomická integrace; euro; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; monetary unions; economic integration; euro; master's theses