Role ratingu v otázce rozhodování o přímých zahraničních investicích - Bohuslavová, Petra (2017)
Světová krize, se kterou se státy potýkaly od roku 2008, se výrazně promítla do poklesu toků mezinárodního kapitálu. Na vině byly kromě jiných příčin také nadhodnocené ratingy, a proto čelily ratingové agentury velmi ostré kritice. Hlavním cílem této diplomové práce je prozkoumat provázanost mezi suverénním ratingem a přílivem PZI po krizi v období let 2011-2015. První kapitola popisuje přímé zahraniční investice a faktory, které hrají při jejich umisťování klíčovou roli. Druhá kapitola je zaměřena na rating a ratingové agentury. Další kapitola pracuje s daty vybraných států v roce 2006 a 2015 a porovnává příliv přímých zahraničních investic a ratingovou známku země na statické úrovni. V případových studiích, které jsou provedeny v poslední kapitole, je zkoumána provázanost ratingu a přílivu přímých zahraničních investic u Slovinska, Portugalska a Irska v období let 2011-2015.