Role ratingu v otázce rozhodování o přímých zahraničních investicích - Bohuslavová, Petra; Taušer, Josef; Vinš, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Světová krize, se kterou se státy potýkaly od roku 2008, se výrazně promítla do poklesu toků mezinárodního kapitálu. Na vině byly kromě jiných příčin také nadhodnocené ratingy, a proto čelily ratingové agentury velmi ostré kritice. Hlavním cílem této diplomové práce je prozkoumat provázanost mezi suverénním ratingem a přílivem PZI po krizi v období let 2011-2015. První kapitola popisuje přímé zahraniční investice a faktory, které hrají při jejich umisťování klíčovou roli. Druhá kapitola je zaměřena na rating a ratingové agentury. Další kapitola pracuje s daty vybraných států v roce 2006 a 2015 a porovnává příliv přímých zahraničních investic a ratingovou známku země na statické úrovni. V případových studiích, které jsou provedeny v poslední kapitole, je zkoumána provázanost ratingu a přílivu přímých zahraničních investic u Slovinska, Portugalska a Irska v období let 2011-2015.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses