Analýza atraktivity ukrajinského trhu pro investory na základě porovnání makroekonomických veličin - Kostenko, Bogdan (2017)
Diplomová práce je věnovaná investiční atraktivitě Ukrajiny z hlediska makroekonomických ukazatelů v porovnání se státy SNS, které jsou členy Eurasijského ekonomického svazu a státy, které podepsali asociační dohodu s Evropskou unií. Začátek práce obsahuje teoretická východiska, popis jednotlivých makroekonomických ukazatelů, typů investic, vztah mezi investicemi a globalizací. Taký na začátku práce je vysvětleno, proč došlo právě k těmto ekonomickým změnám na Ukrajině. Dále státy se porovnávají dle zvolených makroekonomických indikátorů a dle přílivu přímých zahraničních investic. Práce končí shrnutím porovnání, ověřením korelace mezi HDP na hlavu a přílivem přímých zahraničních investic na hlavu pomocí Spearmanova korelačního koeficientu.