Přidaná hodnota českých exportů a role státu v procesu jejího zvyšování - Král, Ondřej; Hnát, Pavel, 1981-; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Práce na téma Přidaná hodnota českých exportů a role státu v procesu jejího zvyšování zkoumá problematiku nízkého podílu doma vytvořené hodnoty na vývozu nejvýznamnějších exportních odvětví české ekonomiky. Zkoumána jsou data pomocí metodiky TiVA OECD-WTO, která zachycuje ve svých statistikách nejen výši domácí přidané hodnoty jednotlivých odvětví, ale i původ zahraniční. V tomto kontextu je kriticky hodnocena také nízká teritoriální diverzifikace a dlouhodobě špatné nastavení dotčených politik, resp. jejich neaktuálnost. Podle závěrů provedené analýzy se česká ekonomika totiž nachází na přechodu od transformující se ekonomiky následující vývoj na zahraničních trzích k inovacemi tažené ekonomice, která se aktivně podílí na vzniku nových odvětví, vývoji pionýrských řešení a obecně zaujímá pozici u hodnotnějších aktivit GVC. Mezi takové ekonomiky se může ČR zařadit pouze pokud včas přehodnotí své komparativní výhody a přijme vhodné strategie.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses