Ochrana podnikatele v postavení slabší smluvní strany - Hercíková, Jana; Hásová, Jiřina, 1954-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zabývá ochranou podnikatele v postavení slabší smluvní strany dle občanského zákoníku. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se věnuje jednotlivým zásadám soukromého práva. Ve druhé kapitole jsou vymezeny pojmy podnikatel, malý a střední podnikatel a zejména slabší smluvní strana, která je stěžejním předmětem této práce, a v neposlední řadě se zabývá podnikatelem v postavení slabší smluvní strany. Třetí kapitola se zabývá jednotlivými kritérii, která autor bere v úvahu při posuzování, zda se jedná o slabšího podnikatele. Čtvrtá kapitola se věnuje vybraným institutům dle občanského zákoníku a pátá kapitola představuje praktické zakončení prostřednictvím modelových praktických příkladů. Cílem této práce je přiblížit tuto problematiku, avšak tento cíl je rozdělen do tří dílčích cílů uvedených v úvodu. Autor si stanovuje hypotézy, které jsou v závěru práce potvrzeny či vyvráceny.
Vedoucí práce: Jiřina Hásová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses