Rozvoj a udržitelnost cestovního ruchu na Bali - Hejnová, Michaela (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o rozvoji cestovního ruchu na Bali a jeho udržitelnosti. Cílem práce je na základě vývoje cestovního ruchu na Bali analyzovat dopady cestovního ruchu na místní společnost, životní prostředí. V první teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy z oblasti cestovního ruchu, jako jsou formy cestovního ruchu, vlivy cestovního ruchu a udržitelnost, jejichž znalost je potřebná k porozumění zbytku práce. V další části jsou zmíněny základní informace o Bali. Následující kapitoly se pak zabývají již podrobným zhodnocením vývoje cestovního ruchu od prvního návštěvníka na Bali až po posledních 15 let, kdy zájem o Bali prudce vzrostl a jaké dopady to má na současnou situaci na ostrově. V těchto kapitolách se také nachází návrhy a doporučení pro udržitelnost tohoto rozvoje do budoucnosti. Závěrečné dvě kapitoly se týkají definováním vztahu českých návštěvníků a Bali a českých organizací a projektů pomáhajícím Bali. Jaký vztah doopravdy čeští turisté k Bali mají je pak zjištěno díky dotazníku, který je vyhodnocen v poslední kapitole této bakalářské práce.