Analýza transakčního chování klienta po zavedení bezkontaktních karet - Hozdová, Kateřina; Komárková, Lenka, 1976-; Přibyl, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak se změnilo transakční chování klienta po zavedení bezkontaktní karty. V práci se uvádí teoretický základ pro pochopení tématu, který obsahuje charakteristiku bankovnictví a platebních karet, její právní úpravu a historii. K analýze jsou získána data o transakcích ve sledovaném období. Tyto data jsou očištěna o vlivy, které by zkreslovaly výsledky poznatků. Poté pomocí popisné statistiky časových řad je sledován vývoj těchto dat. V práci jsou uvedeny rozhovory o transakčním chování jednotlivých osob dle typologie klientů. Práce dospěla k výsledku, že transakční chování klientů bylo ovlivněno zavedením bezkontaktních karet, a to prováděním častějších plateb s nižšími částkami, než u kontaktních karet.
Vedoucí práce: Lenka Komárková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: bankovnictví; platební karty; bezhotovostní platební styk; management [obor dipl. práce]; bezkontaktní platby; diplomové práce; banking; payment cards; cashless payments; master's theses