Pravda vs ordo amoris v histórii ľudstva a individuálnom vývine človeka - Tóth, Štefan; Pavlík, Ján, 1956-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cieľom tejto práce je podať argumenty pre existenciu objektívneho mravného poriadku. Vo svojom skúmaní vychádzam zo Schelerovej teórie ordo amoris, kde majú emocionálne-hodnotové postoje dôležitú úlohu v poznávaní objektívneho mravného poriadku. Filozofickému rozvinutiu teórie ordo amoris predchádza historický exkurz, v ktorom nadväzujem na ideové korene teórie ordo amoris. Ďalej analyzujem základné pojmy teórie ordo amoris s dôrazom na pojem individuálny mravný vývin. Podstatným znakom individuálneho mravného vývinu je oslobodzovanie sa od vonkajších faktorov, ktoré človeka ovládajú, a smerovanie k vytvoreniu slobodnej individuality. V druhej kapitole rozvíjam a konkretizujem skúmanie emócií na príklade lásky, ľútosti, studu a súcitu. Tieto emócie majú dôležitú úlohu v individuálnom mravnom vývine. V tretej kapitole ukazujem, že historický vývoj spoločnosti podlieha podobným zákonitostiam ako vývin jednotlivca. Porušenie objektívneho mravného poriadku sa aj tu prejave úpadkom. Rozvoj spoločnosti je možný iba vtedy, keď je morálka v nej panujúca blahodarná pre individuálny mravný vývin.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses