Longitudinální analýza zvýšené úmrtnosti mužů v období adolescence a rané dospělosti na území ČR - Kratochvílová, Eva (2017)
Zvýšená úmrtnost mladých mužů je diskutována z hlediska mnoha vědních oborů. Determinanty jejího vzniku však dosud nejsou zcela patrné. Tato práce je proto zaměřena na detailní analýzu úmrtnostních měr mužů v období adolescence a rané dospělosti (15-30 let věku) na území ČR, u kohort narozených v letech 1935-1990. Vývoj úmrtnosti je vyjádřen také souhrnným ukazatelem dočasné střední délky života a jeho rozkladem pomocí Pressatovy dekompoziční metody naděje dožití. Dále je porovnán rozdíl v úmrtnosti mužů a žen.Na základě analýzy zvolených longitudinálních dat je testována platnost endogenních a exogenních hypotéz o vzniku úmrtnostního vrcholu v mladém věku u mužů.