Longitudinální analýza zvýšené úmrtnosti mužů v období adolescence a rané dospělosti na území ČR - Kratochvílová, Eva; Mazouch, Petr, 1981-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Zvýšená úmrtnost mladých mužů je diskutována z hlediska mnoha vědních oborů. Determinanty jejího vzniku však dosud nejsou zcela patrné. Tato práce je proto zaměřena na detailní analýzu úmrtnostních měr mužů v období adolescence a rané dospělosti (15-30 let věku) na území ČR, u kohort narozených v letech 1935-1990. Vývoj úmrtnosti je vyjádřen také souhrnným ukazatelem dočasné střední délky života a jeho rozkladem pomocí Pressatovy dekompoziční metody naděje dožití. Dále je porovnán rozdíl v úmrtnosti mužů a žen.Na základě analýzy zvolených longitudinálních dat je testována platnost endogenních a exogenních hypotéz o vzniku úmrtnostního vrcholu v mladém věku u mužů.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses