Reálná konvergence ekonomik - Sobotková, Kateřina (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou konvergence České republiky a vybraných zemí bývalého východního bloku v dlouhém časovém horizontu (2004-2015) na základě vybraného makroekonomického ukazatele HDP. V praktické části je nejdříve provedeno seznámení s daty a sestavení Solowova modelu pro všechny zvolené země. Vývoj HDP na obyvatele v čase je graficky znázorněn také za pomoci bazických indexů. Stěžejní část diplomové práce tvoří provedení analýzy konvergence či divergence pomocí konceptu beta a sigma konvergence a metody konvergence v absolutních a relativních rozdílech. Sigma konvergence je provedena ze směrodatných odchylek i variačních koeficientů. U obou variant je časový horizont rozdělen na dvě části, čímž je dosaženo odlišných výsledků.