Reálná konvergence ekonomik - Sobotková, Kateřina; Bartošová, Jitka; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou konvergence České republiky a vybraných zemí bývalého východního bloku v dlouhém časovém horizontu (2004-2015) na základě vybraného makroekonomického ukazatele HDP. V praktické části je nejdříve provedeno seznámení s daty a sestavení Solowova modelu pro všechny zvolené země. Vývoj HDP na obyvatele v čase je graficky znázorněn také za pomoci bazických indexů. Stěžejní část diplomové práce tvoří provedení analýzy konvergence či divergence pomocí konceptu beta a sigma konvergence a metody konvergence v absolutních a relativních rozdílech. Sigma konvergence je provedena ze směrodatných odchylek i variačních koeficientů. U obou variant je časový horizont rozdělen na dvě části, čímž je dosaženo odlišných výsledků.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: hrubý domácí produkt; konvergence (ekonomie); management [obor dipl. práce]; diplomové práce; gross domestic product; convergence (economics); master's theses