Struktura příjmů obecních rozpočtů - Petrová, Ivona (2017)
Diplomová práce se zabývá tématem politického vlivu na velikost a strukturu obecních příjmů v Královéhradeckém kraji v letech 2011 až 2014. Cílem práce je zjistit, zda vedení kraje upřednostňuje při rozdělování krajských dotací obce dle politické příslušnosti jejich starosty a jakou politickou příslušnost mají starostové, jejichž obce mají nejvyšší příjmy z daně z příjmů fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti, z tzv. 30% motivační složky daňových příjmů. V práci je teoreticky popsána úloha fiskálního federalismu, systém územních samospráv a příjmy obecních rozpočtů s důrazem na dotace a příjmy z daně z příjmů fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti. V praktické části je provedena korelační analýza požadovaných příjmů obcí za dané období v Královéhradeckém kraji. Závislost mezi politickou příslušností vedení kraje a obcí a přidělováním krajských dotací obcím se neprokázala. Motivační složka daňových příjmů dosahuje srovnatelně vysokých hodnot u obcí, ve kterých je starosta příslušníkem ČSSD, KDU-ČSL nebo ODS. Tyto výsledky také odpovídají průměrným dotacím všech obcí Královéhradeckého kraje. Pouze výsledky za obce se starosty za TOP 09/STAN byly prokazatelně nižší.