Analýza komparativní výkonnosti Dopravního podniku města Olomouce, a.s. - Krausová, Iveta (2017)
Cílem této diplomové práce je provedení analýzy efektivnosti a výkonnosti dopravních podniků v České republice, určení konkurenční pozice Dopravního podniku města Olomouce, a.s. z hlediska efektivnosti a výkonnosti mezi ostatními analyzovanými dopravními podniky a formulace doporučení tomuto podniku. Teoretický základ se věnuje výkladu pojmů efektivnost a výkonnost a metodám jejich hodnocení. Těmito metodami jsou analýza obalu dat a benchmarking. V části pojednávající o datech, metodách a výsledcích je po představení srovnávaného Dopravního podniku města Olomouce, a.s. provedena analýza obalu dat u devatenácti dopravních podniků v České republice, kdy tato kapitola nejprve obsahuje popis vstupních dat a poté analýzu výsledků srovnání efektivity těchto podniků. V další části je proveden benchmarking dopravních podniků pomocí vybraných poměrových ukazatelů v oblasti technické, výkonové a finanční.