Stanovení kompenzace za ztrátu lidského života z pohledu oceňování - Kuchyňa, Pavel; Hrdý, Milan; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku stanovení soudních kompenzací pro pozůstalé blízké osoby související se ztrátou lidského života. Úvodní část stručně představí problematiku, použité metody a cíle a očekávané přínosy práce.Rešeršní a popisná část se skládá ze dvou samostatných kapitol. První se zaměřuje na legislativní pojetí tématu. Zejména jde o tři složky kompenzace. První složkou je odškodnění nákladů na výživu pozůstalých. Zákon nařizuje vyplatit odškodnění i v případě, že plnění zesnulá osoba poskytovala dobrovolně. Výpočet by v souladu se zákonem měl vyjít z průměrné mzdy zesnulého a očekávaného trvání plnění a měl by umožnit jednorázové plnění. Druhá kompenzace spočívá v odškodnění duševních útrap, které se stanoví na základě zásady slušnosti. Třetí a poslední je odškodnění výdajů na pohřeb. Poslední složka není předmětem zkoumání. Druhá kapitola se zaměřuje na ekonomický úhel pohledu. Začíná stručným přehledem historického přístupu k hodnotě lidského života a následně představuje dvě přední metody jeho oceňování. První z nich, zvaná Ochota platit, pracuje se snížením rizika úmrtí za úplatu. Experimentálně byly spočteny dvě hodnoty lidského života pomocí tohoto přístupu a bylo dosaženo zásadně rozdílných výsledků. To vede k závěru, že tato metoda není použitelná. Druhá metoda, jménem Lidský kapitál, vychází z diskontovaných finančních příjmů spojených se životem. Úskalím přístupu je skutečnost, že ne všechno v lidském životě je vyjádřeno a řízeno penězi. Následuje zpracování statistických údajů ohledně mezd v České republice a identifikace relevantních faktorů. Analýza diskontní míry přinesla zjištění, že osobní diskontní sazba s největší pravděpodobností přesahuje 10 procentních bodů. Praktická a experi
Samotný praktický příklad je pak rozdělen na popis a analýzu klíčových faktorů, která se skládá z kvalitativní analýzy a analýz vnějšího a vnitřního potenciálu. Následuje predikce relevantních faktorů, na jejichž základě dojde ke stanovení všech složek odškodnění pro všechny pozůstalé v jednom hlavním a druhém doplňkovém příkladu.Závěrečná část pak shrnuje a diskutuje všechny získané poznatky a obsahuje výčet oblastí, které si zaslouží budoucí výzkum.
Vedoucí práce: Milan Hrdý
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations