Analýza dopadů změny cen ropy na ekonomiku Ázerbájdžánu v letech 2005 -- 2015 - Šrámek, Adam; Pikhart, Zdeněk; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této práce je prozkoumat vliv cen ropy na ekonomiku státu Ázerbájdžán v letech 2005 – 2015. Teoretická část práce se věnuje agregátní nabídce a politologickým pojmům. V druhé části práce je stručně popsáno historické spojení ropy Ázerbájdžánu a vývoj ropného průmyslu v této zemi. Následuje popis politické situace, která přímo souvisí s využíváním prostředků získaných z těžby ropy, a je prozkoumána investiční strategie. Poslední část práce se věnuje samotné analýze vlivu cen ropy na ekonomiku. Nejdříve je zkoumán vývoj jednotlivých složek agregátní poptávky, inflace a reálného směnného kurzu a dochází ke komparaci těchto údajů s kolísáním ceny ropy. Následně je rozebrán ekonomický růst Ázerbájdžánu. Na závěr práce jsou popsány možné negativní i pozitivní důsledky těžby ropy, které by se mohly Ázerbájdžánu týkat.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses