Proces implementace účetního softwaru v prostředí internetového obchodu - Procházka, Matěj (2017)
Práce se zabývá zaváděním účetního softwaru ve vybraném internetovém obchodě. Teoretická část postihuje problematiku internetových obchodů a specifika jejich účetnictví. Praktická část představuje vybraný internetový obchod Dreamstock s.r.o. a jeho motivy pro pořízení účetního programu. Dále definuje požadavky vybrané firmy na nabízené agendy a funkce účetního programu a aplikuje tyto požadavky při porovnání známých českých programů a výběru nejvhodnějšího z nich. Uživatelská prostředí dvou z těchto programů, POHODY a Money S3, jsou představena detailně a jsou vyzdvihnuty výhody každého softwaru. V první fázi implementace se analyzují možnosti propojení rozhraní internetového obchodu a programu Money S3, který byl nakonec pro implementaci použit. Tato fáze objasňuje, proč pro zavedení účetního systému není potřeba pouze účetní, ale také IT specialista, schopný naprogramovat individuální datové můstky. Ve sledovaném případě bylo pro umožnění hladkého toku účetních dat do účetního systému interně vyvinuto 5 aplikací. Celý proces konfigurování softwaru a jeho osazování doplňkovými moduly je analyzován a hodnocen. V konečné fázi přichází samotná migrace účetních dat, popsaná krok po kroku. Fungující implementovaný software je následně sledován při běžném používání. Porovnání stavů před a po implementaci odhaluje snížení časové zátěže účetnictví zásluhou použití účetního softwaru oproti předchozímu stavu, kdy bylo účetnictví vedeno v programu Microsoft Excel. Závěrečné kapitoly práce zhodnocují provedenou implementaci a popisují nabyté poznatky o problematice zavádění účetního softwaru v internetovém obchodě a nástrahy v tomto procesu, kterým se dá předejít například výběrem vhodného rozhraní, na kterém bude e-shop fungovat.