Funkční výdaje na stát blahobytu v zemích EU a jejich dopad na ekonomický růst - Žampach, Martin (2017)
Diplomová práce analyzuje průběh vládních výdajů určených na stát blahobytu v Evropské unii. Zabývá se odlišnostmi mezi státy EU 15 a postsocialistickými státy v období mezi roky 1995 až 2015. Hlavním cílem práce je charakterizovat sociální výdaje, výdaje do zdravotnictví, vzdělávání a bydlení vybraných zemí a zařadit je dle typů státu blahobytu. Empirická zjištění napovídají, že postsocialistické státy pracovaly s vládními výdaji v průměru o šest procentních bodů nižšími než státy EU 15. Nejvíce výdajově orientované země byly Dánsko, Švédsko a Francie. Ekonometrická analýza prokázala statisticky významnou negativní závislost růstu výdajů na Sociální věci a růstu reálného hrubého domácího produktu. Zvyšování sociálních výdajů má za daných podmínek za následek snížení ekonomického růstu země. Výsledky byly zjištěny na základě metod komparativní analýzy společně s ekonometrickými metodami v podobě regresní analýzy.