Regulace trhu platebních karet - Kofroň, Ondřej (2017)
Cílem diplomové práce „Regulace trhu platebních karet“ je podat ucelený a souhrnný pohled na oblast platebních karet. Po teoretické části je hlavním tématem práce oblast regulace. Platební karty patří mezi vysoce regulované odvětví a diplomová práce přináší nejdůležitější právní předpisy, které tuto oblast ovlivňují. Jednou z nejzásadnějších úprav, která ovlivnila všechny subjekty na kartovém trhu, byla regulace mezibankovních poplatků, která nabyla účinnosti v prosinci roku 2015. Banky přišly o velkou část výnosů, jimiž financovaly investice do inovací a rozvoje trhu. Naopak velkým obchodníkům se výrazně snížily náklady. Diplomová práce vychází ze zákonů a čerpá poznatky ohledně mezibankovních poplatků ze zahraničních studií. V některých státech totiž došlo k této regulaci dříve než v České republice. Závěr práce přináší pohled na to, jak by mohla vypadat budoucnost platebních karet a jaké jsou možnosti vzniku „společnosti bez hotovosti.“