Problematika růstu přepravní kapacity celokontejnerových lodí s důrazem na vybrané námořní relace a námořní přístavy - Doboš, Michael (2017)
Kapacita celokontejnerových lodí roste od počátku procesu kontejnerizace. V roce 2017 se zprovoznily první lodě s kapacitou přes 20 000 TEU. Tento proces výrazně zasahuje nejen do fungování námořní dopravy, ale současně i celého logistického řetězce. Cílem této diplomové práce je ukázat vliv vývoje obřích celokontejnerových lodí (ULCV) na hlavní námořní trasy a návaznou vnitrozemskou dopravu na vybrané námořní relace a námořní přístavy.