Kvantitativní uvolňování Fedu a dolarové zadlužení emerging ekonomik - Zemanová, Lenka (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem nekonveční měnové politiky prováděné americkou centrální bankou na dolarové zadlužení Brazílie, Indie, Mexika a Číny. V práci je teoreticky rozebráno zadlužení emerging ekonomik s důrazem na jeho vznik, udržitelnost a vliv na platební bilanci a investiční pozici země. Dále práce popisuje kvantitativní uvolňování Fedu, jeho transmisní mechanismus, jednotlivé etapy a dopad na ekonomiku USA. V závěrečné části je teoreticky metodou dedukce odvozen vliv kvantitativního uvolňování na dolarové zadlužení emerging ekonomik a následně jsou teoretické závěry porovnány se skutečným vývojem.