Proč je fenomén omezení či zrušení hotovostních plateb kontroverzním tématem? : - Šantorová, Jana (2017)
Tato diplomová práce se zabývá tématem konceptu bezhotovostní ekonomiky, a to z pohledu vybraných zájmových skupin. V teoretické části se nejdříve zaměřuji na vznik, vývoj a aktuální podobu peněz jako platebních prostředků, a to jak ve fyzické (hotovostní) formě, tak i v digitální (bezhotovostní) podobě. Následně peníze stavím do kontextu vzniku obchodních bank, centrálních bank a monetární politiky. Vzhledem k tématu práce nemohu opomenout kritiku hotovostní ekonomiky a fyzického oběživa, proto se v praktické části práce prvotně věnuji rozborům nejčastěji uváděných kritických argumentů. Druhá část praktické části je posléze věnovaná analýze vývoje oběživa ve vybraných zemích, jako je Švédsko, USA, Japonsko a Indie.