Proč je fenomén omezení či zrušení hotovostních plateb kontroverzním tématem? - Šantorová, Jana; Zamrazilová, Eva, 1961-; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato diplomová práce se zabývá tématem konceptu bezhotovostní ekonomiky, a to z pohledu vybraných zájmových skupin. V teoretické části se nejdříve zaměřuji na vznik, vývoj a aktuální podobu peněz jako platebních prostředků, a to jak ve fyzické (hotovostní) formě, tak i v digitální (bezhotovostní) podobě. Následně peníze stavím do kontextu vzniku obchodních bank, centrálních bank a monetární politiky. Vzhledem k tématu práce nemohu opomenout kritiku hotovostní ekonomiky a fyzického oběživa, proto se v praktické části práce prvotně věnuji rozborům nejčastěji uváděných kritických argumentů. Druhá část praktické části je posléze věnovaná analýze vývoje oběživa ve vybraných zemích, jako je Švédsko, USA, Japonsko a Indie.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses