Psychologie barev a barevná harmonie ve fotografii - Melenová, Michaela (2017)
Tématem této diplomové práce je teorie barev a její využití ve fotografii. Cílem práce je uvést základní informace potřebné k orientaci v teorii barev a následně představit její využití ve fotografické praxi. Teoretická část práce se věnuje základním vlastnostem barev, jejich členění a principům míchání barev. Dále je rozebráno působení barev, jednotlivá barevná schémata a druhy kontrastu. V praktické části je představeno deset současných českých fotografů a příklady jejich prací, ve kterých jsou popsaná barevná schémata uplatněna. Práce vychází z dostupné literatury a zosobních konzultací s odborníky z praxe.