Indikátory finančních krizí v zemích EU - Mareš, Michal, 1991-; Slaný, Martin, 1982-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce představuje souhrnný předstihový indikátor finančních krizí aplikovaný na datech 26 zemí Evropské unie v období mezi lety 1970-2010. K sestavení indikátoru bylo použito 23 ukazatelů, zvolených na základě předchozího výzkumu. Relevantnost představeného indexu, zejména v kontextu euro-americké finanční krize z let 2008-2009, je v práci prokázána jak grafickou, tak ekonometrickou analýzou pomocí panelové logistické regrese. Výstupy prokázaly, že s rostoucí hodnotou kompozitního indexu roste pravděpodobnost výskytu finanční krize. Nárůst hodnoty indexu o jednotku, indikuje zvýšení pravděpodobnosti výskytu krize o 5-6 %. U vybraných zemí jsou v práci uvedeny konkrétní pravděpodobnosti pro určité hodnoty předstihového indikátoru. I přes veškeré své limitace z analýzy vyplývá užitečnost kompozitního indexu v kontextu tvorby hospodářské politiky.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses