Je cílování inflace správnou volbou měnové politiky? : - Věžníková, Veronika (2017)
Tato práce hodnotí úspěšnost měnové politiky cílování inflace a zkoumá její vliv na českou ekonomiku a ekonomiku eurozóny. V případě České republiky je v práci sledováno období od roku 1992 do současnosti. V případě eurozóny se práce zaměřuje na období od rok 2014, kdy se Evropská centrální banka rozhodla použít kvantitativní uvolňování jako nástroj k dosažení inflačního cíle. K hodnocení měnové politiky cílování inflace práce využívá jednak srovnání rozptylu inflace jednotlivých období s odlišnými měnovými režimy, ale také analýzu a popis statistických dat příslušných institucí. Z dat vyplývá pozitivní změna vývoje ekonomiky po zavedení inflačního cílování, tedy relativní zlepšení vzhledem k předešlým měnovým politikám - ukotvení měnovým kurzem a cílováním stálého měnového růstu. Úspěchem je i dobrá komunikace prováděné měnové politiky ze strany centrálních bank s veřejností, která pozitivně působí na inflační očekávání. Negativně je však v práci hodnocena účinnost nekonvenčních měnových nástrojů kvantitativního uvolňování a devizových intervencí použitých centrálními bankami v posledních letech v situaci pasti na likviditu, také vzhledem k finančním inovacím snižujících účinnost měnové politiky.