Vybrané metody kreativního účetnictví a jejich využívání v praxi - Jandová, Lucie (2017)
Cílem diplomové práce je klasifikovat metody kreativního účetnictví na základě především zahraničních zdrojů a ověřit jejich využívání v praxi v České republice. Praktická část práce se skládá nejprve z dotazníkového průzkumu, který se zaměřuje na účetní, controllery, finanční manažery a další finanční profese. Dále navazuje rozbor účetních výkazů vybraných společností, kde je analyzován vývoj cashflow ve vztahu k hrubému zisku. Poslední část obsahuje výpočet M-skóre podle modelu prof. Beneishe, které měří pravděpodobnost manipulace účetních závěrek.Z provedeného průzkumu i analýzy vyplývá, že nejširší uplatnění nachází volba odpisové a oceňovací metody, využívání dohadných položek a časového rozlišení, leasingového financování nebo poskytování půjček mezi spřízněnými osobami. Obecně se techniky zaměřují více na položky výsledovky a cashflow a méně na rozvahové položky. S metodami se lze setkat nejpravděpodobněji v obchodních společnostech s obratem nad 5 miliard Kč a nejméně u společností ze sektoru služeb s obratem do 200 milionů Kč. Pozitivně vnímá kreativní účetnictví 36 % respondentů a negativně 42 %.