Analýza tržeb filmů v závislosti na genderovém obsazení hlavních rolí - Zrůbek, Dalimil (2017)
Tato práce se zabývá vlivem genderového obsazení hlavních rolí na tržby filmů ve Spojených státech v letech 2013-2016. Dává nám odpověď na otázku, zda je pro filmová studia za současných podmínek výhodnější produkovat filmy s mužskými, nebo s ženskými hlavními rolemi. Zkoumá také, je-li ziskovější produkce filmů s čistě mužským, či čistě ženským hereckým obsazením hlavních rolí a je-li genderové obsazení hlavních rolí relevantní pro komerční úspěch filmu v rámci různých kategorií rozpočtů, ratingů a žánrů. Téma práce je motivováno reálným stavem amerického filmového průmyslu, v němž podle dostupných indicií prodávají muži své herecké dovednosti za výhodnějších podmínek než ženy. Ze závěrů práce je možné vyvodit, zda rozdíly v platech herců a hereček mohou být zdůvodněny diskriminačními preferencemi diváků. K získání odpovědí na uvedené otázky jsou použity klasické lineární regresní modely odhadnuté metodou vážených nejmenších čtverců. Z modelů vyplývá, že herci nepřináší vyšší tržby v porovnání s herečkami a v kategorii filmů s genderově homogenním obsazením hlavních rolí je pro studia ženské obsazení výhodnější než mužské. Produkce filmů s ženskými hlavními rolemi se zdá být nejvýhodnější u nízkorozpočtových filmů s věkově restriktivní přístupností. Jediný žánr, kde má pohlaví herců jednoznačný vliv na tržby filmů, jsou komedie, kde je výhodnější do hlavních rolí obsazovat herečky.