Ekonomické determinanty vnitro evropské migrace po roce 2004 - případ Německa - Kufner, Michal (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá determinanty vnitro evropské migrace po roce 2004, se zaměřením na Německo, zemi s absolutně největším počtem imigrantů v EU. K tomu je využita regresní analýza panelových dat 26 států Evropské unie za období 10 let. V práci jsou sestaveny dva gravitační modely, základní a rozšířený, se závislou proměnnou míra migrace. V modelech jsou zastoupeny ekonomické, demografické a geografické vysvětlující proměnné. Cílem práce je zjistit, které determinanty jsou nejvýznamnějšími a zároveň nejvlivnějšími činiteli migrace v této oblasti, se zacílením na Spolkovou republiku Německo. Dále také potvrdit či vyvrátit hypotézu, o významnosti všech ekonomických proměnných a také dílčí hypotézu, že hrubý domácí produkt na obyvatele v cílové zemi je nejvlivnější ekonomický determinant. Výsledkem analýzy práce je, že ekonomické faktory nejsou významné v celém svém rozsahu, vzhledem k nevýznamnosti vlivu hrubého domácího produktu ve zdrojové zemi. Stejně tak není možné potvrdit dílčí hypotézu, jelikož ekonomickou proměnnou s největším vlivem není hrubý domácí produkt v cílové zemi, ale míra nezaměstnanosti v zemi zdrojové. Zbylé ekonomické determinanty jako jsou výdaje na sociální ochranu v cílové zemi mají nevýznamný vliv. Z neekonomických proměnných mají významný vliv populace v zemi zdrojové i přijímací a míra urbanizace. V čase neměnné determinanty vzdálenost, společné hranice a jazyk není možné interpretovat.