Přirozená míra neobsazenosti a její vliv na změnu ceny nájemného na kancelářském trhu v Praze - Vyšný, Martin; Komrska, Martin; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce zkoumá vztah mezi reálnou cenou nájemného a mírou neobsazenosti pomocí kvantifikace přirozené míry neobsazenosti na kancelářském trhu v Praze. K odhadu byla použita míra neobsazenosti budov třídy kvality A, cena nájemného v podobě tzv. prime rent a další vysvětlující proměnné. Na základě čtvrtletních dat v období od Q3 2004 do Q1 2017 je přirozená míru neobsazenosti odhadnuta na 9,09 %. Byl prokázán pozitivní vliv absolutního přírůstku reálného HDP na reálnou cenu nájemného, negativní směr působení byl prokázán u tempa růstu nově dokončených prostor a u změny reálné úrokové míry. Vliv těchto faktorů byl prokázán ve zpožděné podobě. Na základě odhadnuté přirozené míry neobsazenosti a aktuální míry neobsazenosti lze určit, že kancelářský trh v Praze se nachází ve fázi, kdy reálná cena nájemného v podobě prime rent dosáhla svého minima.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses