Změny spotřebních daní v souvislosti s harmonizačními procesy v členských státech Evropské unie - Rybová, Jarmila (2017)
Přestože spotřební daně zaujímají v daňových systémech členských států Evropské unie (dále EU) v průměru pouze kolem 9 %, jejich aplikace může významně ovlivnit celkový dopad daní na poplatníky a rozdělení důchodů ve společnosti konkrétního státu. Při obchodování mezi státy mohou být použity různé postupy zahrnutí nebo absence těchto daní v prodejních cenách zdaněných výrobků. Může docházet k daňové konkurenci mezi státy nebo harmonizaci zdanění. Na vnitřním trhu EU dochází k harmonizaci postupů zdanění vybraných výrobků spotřebními daněmi. U spotřebních daní a daně z přidané hodnoty bylo v EU dosaženo vyššího stupně harmonizace právních předpisů než v případě ostatních daní. Přesto zastoupení spotřebních daní v daňových systémech a jejich dopad na poplatníky se může mezi jednotlivými členskými státy EU výrazně odlišovat. Právě tyto odlišnosti se staly centrem zájmu předkládané disertační práce. Cílem disertační práce je kategorizovat, čili vymezit skupiny států EU podle významu spotřebních daní v jejich daňových systémech a identifikovat faktory, které zařazení států do jednotlivých skupin ovlivňují v souvislosti s harmonizačními procesy ve státech EU. Disertační práce je zpracována na podkladě jedenácti studií a zpracování statistických dat dvaceti sedmi členských států EU (bez Chorvatska z důvodu absence některých dat) z databází Eurostatu a Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) třemi statistickými metodami (shlukovou analýzou, diskriminační analýzou, sigma konvergencí). Výsledky shlukové analýzy ukazují, že původní a nové členské státy, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, se stále v oblasti spotřebních daní odlišují od původních států, odlišnosti mezi zmíněnými dvěma skupinami se v čase mírně prohlubují. Pr