Perspektivy čínského renminbi jako nové rezervní a obchodní měny - Bunina, Olga (2017)
V dnešní době se Čínska ekonomika neustále rozvíjí a přitom i ambice Číny jako významného světového hráče rostou. Náplní této diplomové práce je analýza současného postavení čínské národní měny (renminbi) a její perpektivy stát se mezinárodní rezervní a obchodní měnou. Na úvod je nezbytné vymezit základní pojmy, jako „peníze“ a „měna“. Vzhledem ke specifičnosti čínské měny je dále třeba popsat historický kontext a cestu, kterou renminbi od svého vzniku již urazil. Následně práce popisuje čínské trilema, o kterém ještě doposud nebylo rozhodnuto. Práce popisuje proces internacionalizace renminbi, který již zacal. Další část práce se věnuje překážkám na cestě renminbi, které mu zatím brání v dosažení hlavního cíle – stejného postavení, jaké v součásně době má americký dolar, euro, švýcarský frank, britská libra a japonský jen. Dlouhodobá pozice amerického dolaru v roli nejdůležitější světové měny by se mohla v budoucnu změnit vzhledem ke vzniku problémů ve světové ekonomice. Což ale přináší nové možnosti pro renminbi. Na závěr se tedy práce pokouší odpovědět na otázku – jestli je naplnění čínských ambicí vůbec reálné. A pokud ano, v jakém časovém horizontu.