Efekty kvantitativního uvolňování v USA, Japonsku, Eurozóně a Velké Británii - Del Maschio, Anna; Brůna, Karel, 1973-; Obešlo, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou efektu kvantitativního uvolňování v USA, Japonsku, Velké Británii a Eurozóně. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu kvantitativního uvolňování a pasti likvidity, přičemž dále srovnává tuto nekonvenční měnovou politiku s politikou kvalitativního uvolňování a tiskem nových peněz. V následujících podkapitolách teoretické části práce jsou vymezeny jednotlivé fáze politiky kvantitativního uvolňování s využitím příkladu USA a popsány hlavní transmisní mechanismy těchto programů. Analytická část práce se zabývá samotnými efekty kvantitativního uvolňování v daných ekonomikách prostřednictvím analýzy vlivu na vysvětlující ekonomické indikátory, kterými jsou kapitálový trh, míra inflace a nezaměstnanosti, měnový kurz a úroková sazba. Závěrečná podkapitola praktické části následně porovnává efekty kvantitativního uvolňování ve zkoumaných zemích.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses