ANALÝZA MAKROEKONOMICKÉHO VÝVOJE SKANDINÁVSKÝCH ZEMÍ V EXPANZNÍ A KONTRAKČNÍ FÁZI HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU V LETECH 2000-2015 - Rezbáriková, Lucie (2016)
Cílem diplomové práce je analýza makroekonomického vývoje skandinávských zemí v expanzní a kontrakční fázi hospodářského cyklu mezi lety 2000 a 2015. Analyzovány jsou indikátory vnitřní a vnější rovnováhy, trhu práce a vývoj cen nemovitostí závislosti na období před Velkou recesí a po ní. Ústřední hypotézou práce je to, že analyzované země se vypořádaly s krizí lépe, díky svému lepšímu postavení před ní. V rámci teoretické části jsou vysvětleny teoreticko-metodologické přístupy využívané v makroekonomických analýzách a jednotlivé indikátory použité v empirické části. Empirická část pak monitoruje vybrané indikátory hospodářského cyklu a dává je do kontextu s fiskálními a monetárními opatřeními jednotlivých zemí. Součástí je dále SWOT analýza sloužící k ověření hypotézy, vlastní predikce vývoje růstu HDP, která je srovnána s predikcí OECD.