Rozpočtové určení daní - Šobotníková, Petra (2017)
Diplomová práce zkoumá dopady novely zákona o rozpočtovém určení daní a změn souvisejících právních předpisů účinných od roku 2013 na financování obcí a jimi zřizovaných škol. Hodnotí systém financování obcí potažmo škol před a po účinnosti novely a také problematiku úhrady neinvestičních výdajů za dojíždějící žáky. Hlavním cílem práce je metodou případové studie zhodnotit dopad zmíněné novely na datech za obce Strakonice a Mutěnice pro období 2010–2015 a zjistit, zda byla změna pro tyto obce přínosná či nikoli, a to především pro město Strakonice zřizující několik škol, které si teoreticky mělo polepšit.