Faktory ovlivňující poctivost podání daňového přiznání - Dlabolová, Markéta (2017)
Diplomová práce se zabývá faktory, které ovlivňují poctivost podání daňového přiznání OSVČ v ČR. Diplomová práce vychází z teoretických znalostí, které jsou získány zejména ze zahraničních zdrojů od autorů, kteří se tomuto fenomenálnímu tématu věnují a vidí v něm potencionální cestu za zvyšováním daňových výnosů bez toho, aniž by se musela zvyšovat sazba daně. V praktické části jsou analyzována data, která jsou získána z dotazníkového šetření. Jako statistická metoda je použita zejména metoda chí-kvadrát test dobré shody, která vylučuje, nebo potvrzuje stanovené hypotézy. U každé hypotézy, která není zamítnuta, je dále zkoumána síla závislosti pomocí koeficientu Fí. V závěru se nachází tabulka, kde je sestaveno pořadí významnosti zkoumaných faktorů, a také komparace s výsledky jiných autorů.