K problematice československého exportu v letech 1948 -- 1989 na příkladu čokoládovny Orion - Chomiaková, Šárka; Jakubec, Ivan, 1960-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato práce mapuje fungování československého exportu po roce 1948 na příkladu závodu Orion, který byl součástí národního podniku Pražské Čokoládovny. Práce vychází z toho, že Orion byl pro národní hospodářství cenným zdrojem deviz, jelikož se svými výrobky dokázal proniknout i na kapitalistické trhy. První část práce se zabývá teoretickým fungováním zahraničního obchodu v podmínkách československé ekonomiky po jeho monopolizaci v období 1948 – 1989. Druhá část práce provádí analýzu praktického fungování zahraničního obchodu na závodě Orion a zaměřuje se hlavně na období 1960 – 1989. Práce potvrzuje, že Orion fungoval jako významný vývozce do zemí, z nichž byl zisk deviz nejcennější. Ovšem na počátku 70. let se situace změnila, kvůli zvyšujícím se ochranným opatřením ze strany kapitalistických států poklesl vývoz do těchto lokalit a Orion se začal více zaměřovat na obchod se socialistickými státy. Orion zároveň byl po celé období i velkým spotřebitelem deviz, jelikož ze západu dovážel nejen suroviny ale i většinu strojů.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses