Ekonomická analýza základního nepodmíněného příjmu a jeho možná aplikace v České republice v roce 2016 - Vicencová, Petra; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
V posledních letech se jednou z nejvíce diskutovaných reforem sociálního státu stal takzvaný základní nepodmíněný příjem (ZNP), který by dle jeho zastánců měl nahradit všechny současné sociální dávky a tím značně zjednodušit sociální systém. Tato diplomová práce se věnuje možnosti implementace základního příjmu v České republice. Teoretická část shrnuje argumenty pro a proti ZNP a srovnává jej s alternativami, především s negativní důchodovou daní. Kromě běžných argumentů tato práce pokrývá i pohledy behaviorální ekonomie, například efekt prospektové teorie na subjektivní blahobyt příjemců dávek. Praktická část se nejdříve věnuje příkladům využití ZNP v praxi a experimentálním projektům, posléze jsou modelovány náklady zavedení nepodmíněného příjmu v České republice. Celkem je propočteno 25 standardních modelů ZNP a dodatečné 4 modely mnou navrženého alternativního systému. Výsledky výpočtů ukazují na extrémní ekonomickou náročnost programů založených na ZNP.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses